Filet z kurczaka pod szpinakiem z fetą

Filet z kurczaka pod szpinakiem z fetą
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Filet z kurczaka pod szpinakiem z fetą
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 450 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 200 g szpinak
  • 600 g ziemniaki
  • 50 g ser feta
  • 30 g oliwa z oliwek
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnek
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz, czarny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet pokroić na mniejsze plastry.
  2. Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko podsmażać na 1 łyżce oliwy.
  3. Do zarumienionej cebuli dołożyć szpinak. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażać około 10 min.
  4. Do szpinaku dodać fetę. Wszystko wymieszać.
  5. Filet doprawić papryką słodką, ostrą, czosnkiem solą i pieprzem.
  6. Na suchą patelnię wlać oliwę i rozgrzać. Podsmażyć pierś z kurczaka z obu stron po około 3 min.
  7. Na każdy filet z kurczaka położyć szpinak, dusić wszystko pod przykryciem około 15-20 min.
  8. Filet podawać z gotowanymi ziemniakami w mundurkach oraz surówką z kalarepy i marchewki.
Pozostałe informacje

Idealnym dodatkiem do fileta pod szpinakiem z gotowanymi ziemniakami będzie surówka z marchewki i kalarepy przepis: kliknij tutaj

Wartość odżywcza:

  • Na 1 porcję :
  • Energia [kcal]:299,2;
  • Białko [g]: 30;
  • Tłuszcz [g]: 11,2;
  • Węglowodany [g]: 19,7.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *