Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem

Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 600 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 100 g marchew
  • 100 g pietruszka (korzeń)
  • 100 g seler (korzeń)
  • 200 g ryż (brązowy)
  • 400 g ogórek (kiszony)
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnek
  • 15 g pietruszka (natka)
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet z kurczaka umyć i dokładnie oczyścić z wszystkich żyłek. Podzielić podwójną pierś na ok. 4 części o podobnej grubości. Filety doprawić solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  2. Piekarnik nagrzać do 190°C.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obrać a następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do warzyw dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszać w jednej misce.
  4. W międzyczasie ugotować brązowy ryż.
  5. W małym naczyniu żaroodpornym układać filety z kurczaka, tak aby przykryły dno. Mięso delikatnie smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej przy użyciu sylikonowego pędzla). Na warstwę z kurczaka nakładamy warzywa. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min. Czas jest zależny od grubości piersi oraz mocy piekarnika.
  6. Gotowe mięso podajemy z ryżem oraz kiszonym ogórkiem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 356,3;

Białko [g]: 37,9;

Tłuszcz [g]: 5,5;

Węglowodany [g]: 38,8.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *