Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem

Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem
Wydruk przepisu
    Porcje
    4
    Porcje
    4
    Filet z kurczaka pod korzeniową kołderką z brązowym ryżem i kiszonym ogórkiem
    Wydruk przepisu
      Porcje
      4
      Porcje
      4
      Składniki
      • 600 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
      • 100 g marchew
      • 100 g pietruszka (korzeń)
      • 100 g seler (korzeń)
      • 200 g ryż (brązowy)
      • 400 g ogórek (kiszony)
      • 10 g oliwa z oliwek
      • 1 ząbek czosnek
      • 15 g pietruszka (natka)
      Przyprawy:
      • sól
      • pieprz
      • czosnek granulowany
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Filet z kurczaka umyć i dokładnie oczyścić z wszystkich żyłek. Podzielić podwójną pierś na ok. 4 części o podobnej grubości. Filety doprawić solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
      2. Piekarnik nagrzać do 190°C.
      3. Marchew, pietruszkę i seler obrać a następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do warzyw dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszać w jednej misce.
      4. W międzyczasie ugotować brązowy ryż.
      5. W małym naczyniu żaroodpornym układać filety z kurczaka, tak aby przykryły dno. Mięso delikatnie smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej przy użyciu sylikonowego pędzla). Na warstwę z kurczaka nakładamy warzywa. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min. Czas jest zależny od grubości piersi oraz mocy piekarnika.
      6. Gotowe mięso podajemy z ryżem oraz kiszonym ogórkiem.
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Na 1 porcję:

      Energia [kcal]: 356,3;

      Białko [g]: 37,9;

      Tłuszcz [g]: 5,5;

      Węglowodany [g]: 38,8.

      Dla dzieci bez dodatku soli. 

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *