Faszerowane ziemniaki kiełbasą drobiową

Faszerowane ziemniaki kiełbasą drobiową
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Faszerowane ziemniaki kiełbasą drobiową
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 600 g ziemniaki (4 średnie sztuki)
  • 200 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka (z Morlin)
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 2 gałązki natka pietruszki
  • sól
  • pieprz, czarny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczka, ugotować w łupinkach a następnie ostudzić, przekroić i wydrążyć środek.
  2. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kiełbasę drobiową. Całość podsmażać ok. 3-4 min.
  3. Farsz z patelni zmieszać z wydrążoną wcześniej masą ziemniaczaną. Doprawić małą ilością soli i pieprzu.
  4. Nagrzać piekarnik do 220°C.
  5. Wydrążone ziemniaki nafaszerować przygotowanym farszem i wstawić do piekarnika na 15-20 min.
  6. Przygotowane danie posypać natką pietruszki. Faszerowane ziemniaki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 209,5;

Białko [g]: 11,3;

Tłuszcz [g]: 7,9;

Węglowodany [g]: 23,1.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *