Dyniowe muffiny

Składniki
  • 150 g mąka owsiana
  • 150 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 200 g dynia (puree)
  • 100 g erytrol
  • 60 ml mleko (0,5%)
  • 50 g masło
  • 2 szt. pomarańcza (skórka starta z dwóch pomarańczy)
  • 2 szt. jajka
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
Opcjonalnie:
  • serek wiejski
  • skórka z pomarańczy
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 190°C, góra/dół.
  2. Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, erytrol i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i odstawić.
  3. Do rondelka dodać masło, miód oraz mleko – rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia
  4. Jeżeli mamy gotowe puree z dyni należy zmieszać je z jajkami.
  5. PUREE Z DYNI (wykonanie): dynię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do dołu, piec w piekarniku ok. 35 min w 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu, sprawdzić czy miąższ jest miękki. Wyciągnąć dynię z piekarnika i łyżeczką wyskrobać miąższ, zblendować na gładkie puree. Jeżeli dynia jest bardzo wodnista, miąższ należy odsączyć (ma być gładki i zwarty).
  6. Następnie należy połączyć wszystkie składniki: do składników suchych dodać ostudzoną masę z masłem, oraz puree z jajkami. Całość delikatnie wymieszać.
  7. Gotową masę przelać do formy na muffiny (jeżeli foremki są sylikonowe nie wymagają papilotek). Wstawić do piekarnika na ok. 20 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 148,4;

Białko [g]: 5,1;

Tłuszcz [g]: 5,6;

Węglowodany [g]: 19,4.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. Aby muffiny były bardziej słodkie, można do ciasta dodać dojrzałego banana. 

Udostępnij ten przepis


2 thoughts on “Dyniowe muffiny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *