Dyniowe muffiny

Składniki
  • 150 g mąka owsiana
  • 150 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 200 g dynia (puree)
  • 100 g erytrol
  • 60 ml mleko (0,5%)
  • 50 g masło
  • 2 szt. pomarańcza (skórka starta z dwóch pomarańczy)
  • 2 szt. jajka
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
Opcjonalnie:
  • serek wiejski
  • skórka z pomarańczy
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 190°C, góra/dół.
  2. Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, erytrol i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i odstawić.
  3. Do rondelka dodać masło, miód oraz mleko – rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia
  4. Jeżeli mamy gotowe puree z dyni należy zmieszać je z jajkami.
  5. PUREE Z DYNI (wykonanie): dynię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do dołu, piec w piekarniku ok. 35 min w 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu, sprawdzić czy miąższ jest miękki. Wyciągnąć dynię z piekarnika i łyżeczką wyskrobać miąższ, zblendować na gładkie puree. Jeżeli dynia jest bardzo wodnista, miąższ należy odsączyć (ma być gładki i zwarty).
  6. Następnie należy połączyć wszystkie składniki: do składników suchych dodać ostudzoną masę z masłem, oraz puree z jajkami. Całość delikatnie wymieszać.
  7. Gotową masę przelać do formy na muffiny (jeżeli foremki są sylikonowe nie wymagają papilotek). Wstawić do piekarnika na ok. 20 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 148,4;

Białko [g]: 5,1;

Tłuszcz [g]: 5,6;

Węglowodany [g]: 19,4.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. Aby muffiny były bardziej słodkie, można do ciasta dodać dojrzałego banana. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *