Drożdżowe fit ślimaki z jabłkami

Składniki
Rozczyn:
  • 125 ml mleko 0,5%
  • 20 g mąka pszenna
  • 25 g drożdże (świeże)
  • 5 g cukier
Ciasto:
  • 150 g mąka owsiana
  • 100 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 50 g erytrol
  • 1 szt. jajko
  • szczypta sól
Masa jabłkowa:
  • 400 g jabłko
  • 20 g erytrol
  • 5 g masło
  • 1 łyżeczka cynamon
Dodatki:
  • 30 g rodzynki
  • 1 szt. żółtko
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W małej misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko, cukier oraz 20g mąki. Wszystko dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. aż rozczyn urośnie (co najmniej kilkukrotnie powinien powiększyć swoją objętość, jeśli tak się nie stanie proces powtórzyć od nowa ).
  2. Do większej miski przesiać obie mąki: owsianą i orkiszową jasną, dodać erytrol oraz szczyptę soli i wymieszać.
  3. Jajko rozbełtać wlać do mąk oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i wyrabiać aż będzie miękkie, gładkie i nie będzie się przylepiało do rąk (wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera ok. 10 min). Ciasto zostawić w misce, przykryć np. ścierką i pozostawić w ciepłym miejscy na ok. 1,5h.
  4. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, na gruchy oczkach. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim starte jabłka na złoty kolor ok. 5-6 min. Na koniec do jabłek dodać cynamon i erytrol.
  5. Piekarnik nagrzać do 180°C. Funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
  6. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać chwilę i rozwałkować do kształtu prostokąta. Całe ciasto pokryć masą jabłkową i zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku, zwijając do środka. Tak przygotowaną roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 6 cm. (ok. 10 szt.) Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, układać ślimaki, każdego posypać rodzynkami. Pozostawić ok. 2-3 cm między nimi, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto urośnie.
  7. Drożdżówki dodatkowo, przed pieczeniem posmarować żółtkiem. Piec ok. 18-20 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję ( 1 szt.):

Energia [kcal]: 149,9;

Białko [g]: 5,4;

Tłuszcz [g]: 3,5;

Węglowodany [g]: 25,2.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *