Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 180 ml mleko (0,5%)
  • 50 g masło
  • 30 g drożdże (świeże)
  • 20 g cukier
  • 30 g ksylitol (lub inny słodzik)
  • 2 szt. jajka
Masa makowa:
  • 200 g mak (suchy, mak mielony))
  • 150 g syrop klonowy (opcjonalnie miód)
  • 1/2 szklanki orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki rodzynki
  • 1/2 szklanki żurawina (suszona)
  • 2 łyżki skórka z pomarańczy
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki wsypać pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz 2-3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia ok. 10 min.
  2. Roztopić masło.
  3. Do większej miski lub na stolicę wyłożyć mąkę, dodać rozczyn, jaja i zagnieść ciasto. Gdy składniki będą połączone dodać ciepłe (nie gorące) masło. Wyrabiać ciasto ok. 10-15 min aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawić przykryte ścierką do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  4. W międzyczasie przygotować masę makową. Mak wsypać do garnka i zalać 1-1,5 szklanki wody, gotować przez 30-40 min. Następnie dokładnie odsączyć na drobnym sitku lub gazie. Ostudzić. Do maku dodać pokrojone drobne orzechy, rodzynki, żurawinę oraz wlać syrop klonowy (opcjonalnie miód). Całość dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
  5. Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, powygniatać chwilę i podzielić na 4 równe części. Pierwszą część rozwałkować na okręg o średnicy ok. 25 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pierwszą częścią masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Drugą, część ciasta również należy rozwałkować na okrąg, przykryć nim pierwszy okrąg ciasta, posmarować kolejną częścią masy makowej i przykryć 3 rozwałkowanym okręgiem ciasta drożdżowego. Posmarować pozostałą częścią masy makowej i przykryć ostatnim rozwałkowanym okręgiem ciasta.
  6. Nagrzać piekarnik do 180 °C
  7. Ciasto pokroić na 16 równych części, nie docinając każdej do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek podwójnie zakręcić parami na zmianę, tzn. jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  8. Gotową, uformowaną gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 25 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]:290,9;

Białko [g]: 9,4;

Tłuszcz [g]: 11,5;

Węglowodany [g]: 37,5.

Udostępnij ten przepis


20 thoughts on “Drożdżowa gwiazda z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *