Drobiowe spaghetti z sosem z świeżych pomidorów

Składniki
  • 400 g kurczak (mielona pierś z kurczaka)
  • 300 g makaron (spaghetti pszenny lub razowy)
  • 300 g pomidor (malinowe)
  • 250 g pomidorki koktajlowe (z puszki)
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 10 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • bazylia (świeża)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobna kostkę.
  3. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami (zioła prowansalskie, oregano, bazylia suszona oraz bazylia świeża) Dusić razem ok. 3 min.
  4. Na patelnię z cebulą dodać mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką i dusić wszystko razem ok. 10 min. Po upływie czasu dodać pokrojone pomidory malinowe i gotować całość do wypuszczeni z pomidorów soku. Dodać pomidorki koktajlowe z puszki i całość gotować ok. 15 min do redukcji i zagęszczenia sosu pomidorowego.
  5. Sos do spaghetti doprawić dodatkowo solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na końcu dodać świeżą bazylię. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 372,1;

Białko [g]: 32,1;

Tłuszcz [g]: 5,9;

Węglowodany [g]: 47,6.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

W przypadku osób na diecie z niskim Ig, należy użyć makaronu z pełnego ziarna (razowego). 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *