Drobiowe kotleciki pieczone w musztardzie i żółtym serze

Drobiowe kotleciki pieczone w musztardzie i żółtym serze
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Drobiowe kotleciki pieczone w musztardzie i żółtym serze
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 600 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 600 g ziemniaki
  • 60 g ser żółty (starty na grubych oczkach)
  • 1 łyżka mleko 0,5%
  • 2 łyżki musztarda stołowa
  • 2 łyżki szczypiorek
  • 3 łyżki mąka orkiszowa (jasna)
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet z kurczaka oczyścić z wszystkich błon, żyłek itp. Mięso pokroić na plastry o równej grubości, ewentualnie rozbić tłuczkiem tak aby filet nie był grubszy niż 1 – 1,5 cm.
  2. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i ugotować.
  3. Ser zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Szczypiorek poszatkować. Wymieszać składniki panierki: ser, szczypiorek, mąka orkiszowa, pieprz.
  4. Filet z kurczaka moczyć w mleku, następnie smarować musztardą a na końcu obtoczyć w przygotowanej panierce. Kotlety układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 min.
  5. Gotowe kotlety podawać z ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi warzywami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 318,0;

Białko [g]: 39,1;

Tłuszcz [g]: 5,5;

Węglowodany [g]: 28,2.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *