Dorsz na paprykowych frytkach

Składniki
  • 400 g dorsz (polędwica z dorsz)
  • 200 g papryka (zielona, duża)
  • 200 g papryka (czerwona, duża)
  • 200 g papryka (żółta, duża)
  • 10 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • sól
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Polędwicę z dorsza oczyścić, pozbawić ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i doprawić z dwóch stron pieprzem cytrynowym, sola, świeżym sokiem z cytryny. Rybę przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 200°C, program z teromobiegiem.
  3. Papryki dokładnie umyć, pokroić w paski (tak aby wyglądały jak frytki). Do kolorowych pasków z papryki dodać oliwę z oliwek oraz przyprawy: paprykę słodką, małą ilość pieprzy Cayenne oraz zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsypać paprykowe frytki i włożyć do piekarnika na ok. 15 min. Po tym czasie sprawdzić, warzywa powinny być półsurowe. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na paprykach (całość przykryć wieczkiem od naczynia żaroodpornego lub sreberkiem ), piec w piekarniku ok. 10 min.
  5. Tak przygotowaną rybę można podawać z pieczywem na kolację lub kaszą/ryżem/ ziemniakami w porcji obiadowej.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]:176,1;

Białko [g]: 25,6;

Tłuszcz [g]: 4,7;

Węglowodany [g]: 7,7.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *