Dietetyczne drożdżówki z serem

Dietetyczne drożdżówki z serem
Wydruk przepisu
Porcje
10
Porcje
10
Dietetyczne drożdżówki z serem
Wydruk przepisu
Porcje
10
Porcje
10
Składniki
Rozczyn:
  • 125 ml mleko 0,5%
  • 25 g drożdże (świeże)
  • 20 g mąka pszenna
  • 5 g cukier
Ciasto:
  • 150 g mąka owsiana
  • 100 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 50 g erytrol
  • 1 szt. jajka
  • sól
Masa serowa:
  • 250 g twaróg (chudy)
  • 50 ml mleko 0,5%
  • 50 g erytrol
  • 5 g ekstrakt z wanilii
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W małej misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko, cukier oraz 20 g mąki. Wszystko dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. aż rozczyn urośnie (co najmniej kilkukrotnie powinien powiększyć swoją objętość, jeśli tak się nie stanie proces powtórzyć od nowa ).
  2. Do większej miski przesiać obie mąki: owsianą i orkiszową jasną, dodać erytrol oraz szczyptę soli i wymieszać.
  3. Jajko rozbełtać wlać do mąk oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i wyrabiać aż będzie miękkie, gładkie i nie będzie się przylepiało do rąk (wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera ok. 10 min). Ciasto zostawić w misce, przykryć np. ścierką i pozostawić w ciepłym miejscy na ok. 1,5 h.
  4. Twaróg zmieszać z mlekiem, erytrolem oraz wanilią. Wyrobić na gładką masę.
  5. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać chwilę i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
  6. Piekarnik nagrzać do 180°C. Funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
  7. W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie dnem szklanki (na ok. 4 cm, aby w trakcie pieczenia ser nie wypłynął). W tak powstałe miejsce nałożyć ser (ok. dwie małe łyżeczki na jedną drożdżówkę). Drożdżówki dodatkowo, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.
  8. Piec ok. 18-20 min. Po ostudzeniu posypać mielonym erytrolem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję ( 1 szt.):

Energia [kcal]: 142,1;

Białko [g]: 10,3;

Tłuszcz [g]: 2,2;

Węglowodany [g]: 20,3.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *