Dietetyczne drożdżówki z serem

Składniki
Rozczyn:
- 125 ml mleko 0,5%
- 25 g drożdże (świeże)
- 20 g mąka pszenna
- 5 g cukier
Ciasto:
- 150 g mąka owsiana
- 100 g mąka orkiszowa (jasna)
- 50 g erytrol
- 1 szt. jajka
- sól
Masa serowa:
- 250 g twaróg (chudy)
- 50 ml mleko 0,5%
- 50 g erytrol
- 5 g ekstrakt z wanilii
Porcje:
Sposób przygotowania
- W małej misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko, cukier oraz 20 g mąki. Wszystko dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. aż rozczyn urośnie (co najmniej kilkukrotnie powinien powiększyć swoją objętość, jeśli tak się nie stanie proces powtórzyć od nowa ).
- Do większej miski przesiać obie mąki: owsianą i orkiszową jasną, dodać erytrol oraz szczyptę soli i wymieszać.
- Jajko rozbełtać wlać do mąk oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i wyrabiać aż będzie miękkie, gładkie i nie będzie się przylepiało do rąk (wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera ok. 10 min). Ciasto zostawić w misce, przykryć np. ścierką i pozostawić w ciepłym miejscy na ok. 1,5 h.
- Twaróg zmieszać z mlekiem, erytrolem oraz wanilią. Wyrobić na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać chwilę i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
- W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie dnem szklanki (na ok. 4 cm, aby w trakcie pieczenia ser nie wypłynął). W tak powstałe miejsce nałożyć ser (ok. dwie małe łyżeczki na jedną drożdżówkę). Drożdżówki dodatkowo, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.
- Piec ok. 18-20 min. Po ostudzeniu posypać mielonym erytrolem.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję ( 1 szt.):
Energia [kcal]: 142,1;
Białko [g]: 10,3;
Tłuszcz [g]: 2,2;
Węglowodany [g]: 20,3.
Dla dzieci bez dodatku erytrolu.
Udostępnij ten przepis