Czekoladowe naleśniki z pomarańczowym twarożkiem


Porcje |
8 szt. |
|
|
![]() |
|
Składniki
Ciasto:
- 120 g mąka orkiszowa (jasna)
- 300 ml mleko (0,5%)
- 20 g ksylitol
- 20 g kakao
- 10 g cukier wanilinowy
- 10 g oliwa z oliwek
- 2 szt. jaja
Nadzienie:
- 250 g twaróg (półtusty)
- 30 ml mleko (0,5%)
- 1 szt. pomarańcza
Porcje: szt.
Sposób przygotowania
- Suche składniki na ciasto (mąka, cukier wanilinowy, ksylitol, kakao) zmieszać dokładnie ze sobą, następnie dodać mleko, jaja oraz oliwę z oliwek. Całe ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z połowy pomarańczy wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę. Miąższ z pozostałej połówki wyfiletować i pozostawić do dekoracji naleśników.
- Twaróg przełożyć do miseczki, dodać mleko, ksylitol, skórkę z pomarańczy oraz wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość zagniatać widelcem do połączenia składników.
- Na mocno rozgrzanej patelni (polecamy grafitową) smażyć beztłuszczowo naleśniki z obu stron. Gotowe posmarować pomarańczowym twarożkiem i zwinąć w rulon. Ozdobić cząstkami pomarańczy.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Energia [kcal]: 172,1;
Białko [g]: 11,9;
Węglowodany [g]: 18,9;
Tłuszcz [g]: 5,4.
Dla dzieci poniżej 3 roku życia, bez dodatku ksylitolu.
Udostępnij ten przepis