Czekoladowe naleśniki z pomarańczowym twarożkiem

Składniki
Ciasto:
  • 120 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 300 ml mleko (0,5%)
  • 20 g ksylitol
  • 20 g kakao
  • 10 g cukier wanilinowy
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 2 szt. jaja
Nadzienie:
  • 250 g twaróg (półtusty)
  • 30 ml mleko (0,5%)
  • 1 szt. pomarańcza
Porcje: szt.
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki na ciasto (mąka, cukier wanilinowy, ksylitol, kakao) zmieszać dokładnie ze sobą, następnie dodać mleko, jaja oraz oliwę z oliwek. Całe ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę. Miąższ z pozostałej połówki wyfiletować i pozostawić do dekoracji naleśników.
  3. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać mleko, ksylitol, skórkę z pomarańczy oraz wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość zagniatać widelcem do połączenia składników.
  4. Na mocno rozgrzanej patelni (polecamy grafitową) smażyć beztłuszczowo naleśniki z obu stron. Gotowe posmarować pomarańczowym twarożkiem i zwinąć w rulon. Ozdobić cząstkami pomarańczy.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (1 sztuka):

Energia [kcal]: 172,1;

Białko [g]: 11,9; 

Węglowodany [g]: 18,9;

Tłuszcz [g]: 5,4.

Dla dzieci poniżej 3 roku życia, bez dodatku ksylitolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *