Cytrynowa fit babka

Składniki
  • 200 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 150 g mąka pszenna
  • 150 g masło (extra)
  • 120 g erytrol (lub inny słodzik)
  • 4 szt. jajka
  • 1 szt. cytryna (sok z cytryny)
  • 1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Masło utrzeć z erytrolem, następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
  2. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować dokładnie.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać ciasto i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w 180C, góra-dół ok. 45min. Babka rewelacyjnie smakuje z dżemem lub jogurtem naturalnym.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 266;
Białko [g]: 8,3;
Tłuszcz [g]: 15,3;
Węglowodany [g]: 23,9.

Dla dzieci poniżej 3 r.ż wymienić erytrol na syrop klonowy/ daktylowy lub miód.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.