Cytrynowa fit babka


Porcje |
10 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 200 g mąka orkiszowa (jasna)
- 150 g mąka pszenna
- 150 g masło (extra)
- 120 g erytrol (lub inny słodzik)
- 4 szt. jajka
- 1 szt. cytryna (sok z cytryny)
- 1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
Porcje:
Sposób przygotowania
- Masło utrzeć z erytrolem, następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować dokładnie.
- Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać ciasto i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180C, góra-dół ok. 45min. Babka rewelacyjnie smakuje z dżemem lub jogurtem naturalnym.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 266;
Białko [g]: 8,3;
Tłuszcz [g]: 15,3;
Węglowodany [g]: 23,9.
Dla dzieci poniżej 3 r.ż wymienić erytrol na syrop klonowy/ daktylowy lub miód.
Udostępnij ten przepis