Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami
Porcje 12
Składniki
- 350 g jabłka (słodkie, dojrzałe)
- 150 g borówki
- 100 g mąka pszenna
- 120 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 60 g erytrol (lub inny słodzik)
- 5 łyżek kakao
- 2 szt. jajka
- 6 kostek gorzka czekolada
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 1 łyżeczka proszek od pieczenia
- 1 łyżeczka soda
- 1/2 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania
- Jabłka obieramy z skórki, kroimy i na małej ilości wody dusimy w garnku z dodatkiem cynamonu aż będą miękkie i woda całkowicie wyparuje(dokładnie tak jak do szarlotki). Gotowe jabłka blendujemy na gładki mus. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, erytrol i kakao mieszamy do połączenia składników.
- Do ostudzonych jabłek wbijamy jaja, dodajemy olej oraz rozpuszczoną czekoladę – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki- mieszamy i ciasto gotowe.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (lub sylikonowej)wylewamy ciasto, wierzch posypujemy borówkami (mogą być mrożone).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C,na ok. 40-45min.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 144,8;
Białko [g]: 3,8;
Tłuszcz [g]: 4,4;
Węglowodany [g]: 24,3. Dla dzieci zamiast erytrolu można dodać syrop klonowy/ syrop daktylowy lub syrop z agawy.
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 144,8;
Białko [g]: 3,8;
Tłuszcz [g]: 4,4;
Węglowodany [g]: 24,3. Dla dzieci zamiast erytrolu można dodać syrop klonowy/ syrop daktylowy lub syrop z agawy.