Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Porcje 12

Składniki

  • 350 g jabłka (słodkie, dojrzałe)
  • 150 g borówki
  • 100 g mąka pszenna
  • 120 g mąka pszenna pełnoziarnista
  • 60 g erytrol (lub inny słodzik)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szt. jajka
  • 6 kostek gorzka czekolada
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka proszek od pieczenia
  • 1 łyżeczka soda
  • 1/2 łyżeczka cynamon

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy z skórki, kroimy i na małej ilości wody dusimy w garnku z dodatkiem cynamonu aż będą miękkie i woda całkowicie wyparuje(dokładnie tak jak do szarlotki). Gotowe jabłka blendujemy na gładki mus. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, erytrol i kakao mieszamy do połączenia składników.
  • Do ostudzonych jabłek wbijamy jaja, dodajemy olej oraz rozpuszczoną czekoladę – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki- mieszamy i ciasto gotowe.
  • Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (lub sylikonowej)wylewamy ciasto, wierzch posypujemy borówkami (mogą być mrożone).
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C,na ok. 40-45min.

Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 144,8;
Białko [g]: 3,8;
Tłuszcz [g]: 4,4;
Węglowodany [g]: 24,3.
Dla dzieci zamiast erytrolu można dodać syrop klonowy/ syrop daktylowy lub syrop z agawy.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *