Bułeczki drożdżowe z borówkami


Porcje |
30 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 750 g mąka pszenna (lub orkiszowa)
- 40 g drożdże świeże
- 350 ml mleko 0,5% tłuszczu
- 30 g masło (lub olej kokosowy)
- 5 g cukier
- 100 g erytrol
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 300 g borówki
- 30 g wiórki kokosowe
Porcje:
Sposób przygotowania
- Drożdże rozprowadzić w połowie porcji ciepłego mleka. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Do reszty mleka dodać masło (lub olej kokosowy) i lekko podgrzać.
- W dużej misce wymieszać mąkę, erytrol (około 70 g) i sól. Rozczyn z drożdży wlać do mąki i wymieszać składniki. Dodać jajka (2 całe i 2 żółtka). Następnie powoli dodawać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
- Ciasto wyrabiać przez około 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryte ścierką).
- Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 30 części. Z każdej uformować małą kulkę, rozpłaszczyć ją, a na jej środku ułożyć kilka borówek, posypać erytrolem i zagnieść w kształt bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem, odstawić na około 20 min do podrośnięcia. Posmarować wierzch pozostałymi białkami roztrzepanymi z 3 łyżkami mleka oraz posypać wiórkami kokosowymi.
- Drożdżówki piec około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza (na 1 porcję):
- Energia [kcal]: 120,4;
- Białko [g]: 3,8;
- Tłuszcz [g]: 2,5;
- Węglowodany [g]: 20,6.
Dzieci powyżej 1. roku życia - bez erytrolu.
Udostępnij ten przepis