Bułeczki drożdżowe z borówkami

Składniki
  • 750 g mąka pszenna (lub orkiszowa)
  • 40 g drożdże świeże
  • 350 ml mleko 0,5% tłuszczu
  • 30 g masło (lub olej kokosowy)
  • 5 g cukier
  • 100 g erytrol
  • 4 szt. jajka
  • 1 szczypta sól
  • 300 g borówki
  • 30 g wiórki kokosowe
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozprowadzić w połowie porcji ciepłego mleka. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do reszty mleka dodać masło (lub olej kokosowy) i lekko podgrzać.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, erytrol (około 70 g) i sól. Rozczyn z drożdży wlać do mąki i wymieszać składniki. Dodać jajka (2 całe i 2 żółtka). Następnie powoli dodawać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
  4. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryte ścierką).
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 30 części. Z każdej uformować małą kulkę, rozpłaszczyć ją, a na jej środku ułożyć kilka borówek, posypać erytrolem i zagnieść w kształt bułeczki.
  6. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem, odstawić na około 20 min do podrośnięcia. Posmarować wierzch pozostałymi białkami roztrzepanymi z 3 łyżkami mleka oraz posypać wiórkami kokosowymi.
  7. Drożdżówki piec około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

  • Energia [kcal]: 120,4;
  • Białko [g]: 3,8;
  • Tłuszcz [g]: 2,5;
  • Węglowodany [g]: 20,6.

Dzieci powyżej 1. roku życia - bez erytrolu.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.