Brokułowo – jaglane kuleczki

Brokułowo - jaglane kuleczki
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Brokułowo - jaglane kuleczki
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 400 g brokuł
  • 40 g kasza (jaglana)
  • 40 g mąka pszenna (typ 2000)
  • 30 g bułka tarta
  • 1 szt. jajko
  • 10 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Brokuł rozdrobnić na różyczki i ugotować. Odcedzić i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200°C. Chłodny brokuł należy zblendować i dodatkowo odcedzić z wody (na bardzo drobnym sitku), tak aby masa brokułowa była gęsta.
  3. Mąkę, płatki jaglane, ostudzoną kaszę jaglaną i jajko dodać do brokułu, wszystko wymieszać na jednolitą masę, doprawić. Zostawić w lodówce na 20-30 min.
  4. Z masy tworzyć malutkie kuleczki i obtoczyć w bułce tartej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokułowe kuleczki posmarować oliwą z oliwek i piec w piekarniku ok. 15-20 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 183,7;

Białko [g]: 7,3;

Tłuszcz [g]: 5,0;

Węglowodany [g]: 27,3.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *