Bagietki z łososiem i mozzarellą w dwóch wersjach


- KuchniaChoroby/zalecenia, Cukrzyca, Dania bezmięsne, Dzieci, Grill, Insulinooporność, Jesień, Kolacje, Na ciepło, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Okazje, Pory roku, Posiłki, Powyżej 1. roku życia, Słone, Śniadania, Sylwester, Urodziny, Wegetariańskie, Zalecenie bogatoresztkowe, Zima
Porcje |
4 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 300 g bagietka (razowa lub grahamka)
- 100 g łosoś (wędzony na zimno)
- 100 g awokado (dojrzałe)
- 30 g pesto (zielone)
- 100 g mozzarella (light)
- 120 g pomidor (pomidorki koktajlowe)
- 1 garść rukola
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
- Awokado rozgniatamy do uzyskania gładkiego masełka, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Bagietkę kroimy na 4 części, dwie smarujemy Pesto a pozostałe dwie przygotowanym awokado. Następnie nakładamy rukolę, mozzarellę pokrojoną lub startą na grubych oczkach. Na koniec nakładamy wędzonego łososia.
- Wstawiamy do piekarnika na 3-4 min. 200C. Pieczemy do momentu aż mięso łososia się zetnie a bułeczka lekko zarumieni. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 347,3;
Białko [g]: 18,0;
Tłuszcz [g]: 11,1;
Węglowodany [g]: 43,9.
Dla dzieci bez dodatku soli
Udostępnij ten przepis